2007-11-06

Ve(m) tar ve(m)?

Moderaterna tycker om att stå i centrum för all uppmärksamhet. Det gör dom "nya" idag genom att skaka så vilt på huvudena så att pomadan skvätter ner Rosenbads väggar och hävdar att moderater minsann inte behöver betala skatt. Och det gjorde dom "gamla" förr när man genom monokeln spyfärdigt betraktade gemene folks krav på rösträtt. Ja, det råder alltså än idag någon slags "jag, jag, jag och bara jag"-mentalitet. Gud förbjude den obehörige som skulle göra anspråk på första plats eller för den delen utmana någon annan moderats givna plats på prispallen.

Moderaterna som gärna talade om vikten att göra rätt för sig och inte vara bidragsberoende sitter idag i regering med folkpartiet som gärna talar om hårdare tag mot brottslingar. Nu verkar det som om båda dessa inslag helt har tynat bort när man nu betraktar Sverige från insidan av Rosenbad. Och borgarbarnen i MUF skriker inte längre lika högt och konsekvent på sin hemsida om regeringssidans felsteg som de gjorde före valet 2006 när de var i opposition. Skattebrott är skattebrott oavsett partifärg. Frågan är om det är såhär det blir när ett packe unga och oerfarna broilers till "nya" moderater släpps in i regeringskansliets korridorer.

Därför inbjuds ni läsare till Moderaternas helt egna webbaserade tävling "Ve(m) tar ve(m)?" som handlar om moderaternas skattemoral. Vilka av dessa aspiranter tycker du tar priset på
fräckhet och arrogans? Gör din egen lista för dej själv och se hur väl det rimmar med regeringsduglighet som var nyckelordet för utmanaren Reinfeldt före valet 2006.


De tävlande består alltså av följande:

1. Tobias Billström, moderat och nuvarande migrationsminister struntade i TV-licencerna. Han sitter kvar.

2. Anders Borg, moderat och nuvarande finansminister, erkände att han har anlitat svart arbetskraft. Han sitter kvar.

3. Maria Borelius, moderat och f.d. handelsminister, hade anlitat svart arbetskraft och fick avgå kort efter sitt tillträde.

4. Cecilia Stegö Chilo, moderat och f.d. kulturminister, har systematiskt vägrat att betala tv-licens. Fick också avgå kort efter sitt tillträde.

5. Eva Björling, moderat och n.v. handelsminister, har erkänt att hon anlitat svart arbetskraft och dessutom gjort sig skyldig till svartbygge. Sitter fortfarande kvar.

6. Ulrica Schenström, moderat och f.d. statssekreterare, kombinerade sprit med rikets säkerhet. Hon ljög dessutom för Reinfeldt flera gånger om kvällen ifråga. Fick avgå när det uppdagades.

7. Nicola Clase, moderat och n.v. statssekreterare, har erkänt att hon anlitat svart arbetskraft när det uppdagades bara timmar efter att hon efterträdde Schenström.

8. Charlotta Cederschiöld, moderat och n.v. EU-parlamentariker, ertappas med att hon anlitat svart städhjälp under 13 år, precis som

9. maken Carl, n.v. trafikutredare åt regeringen. De båda makarna, som bara tjänar drygt 2 miljoner kronor om året, säger till sitt försvar att "idiotier gör man i livet" och "det var dumt gjort".

10. Drygt hälften av regeringskansliets statssekreterare har köpt svarta tjänster.

Alltså, större förakt inför svensk lag får man ju leta efter...

Inga kommentarer: