2007-10-30

Hur human är du?


Är du human och samtidigt vill göra lite samhällsnytta genom att döda? Ja, då ska du definitivt läsa vidare. Vem vet, du kanske läser något som du faktiskt tycker är tilltalande. Och har du rentav tur så kanske du till och med kan omsätta lite teori till praktik. Till det bästa av allt - utan att bli åtalad. Alltså helt legalt. Erkänn att du nånstans i detta läge funderar "hur i hela friden är detta möjligt?"...

Jo, allt är väldans enkelt. Såhär gör du enligt ett 5-punkters program:

1)
Se till att hitta en söt och övergiven kattunge. Hittar du fler än bara en kattunge är det bara bättre. Se det som en bonus eller att du är extra samhällsnyttig. Eller varför inte se det som att du är mer human (human är ett ord som kommer att återkomma flitigt).

2)
Den humana behandlingen ska enligt Djurskyddlagen "utföras med sådan precision att det medför omedelbar medvetslöshet och död". Vad är då "humant", undrar du? Ja, chefsåklagare Kristian Augustsson (vars nummer är 0733-266727 och som jag har rotat fram om du känner för att prata humana handlingar med) menar att detta innebär bl.a att..:

3)
... du kan ta fram vassa kniven eller varför inte trubbiga yxan för att skilja det söta lilla katthuvudet ifrån den, i jämförelsevis, mindre söta men ack så sprattlande kattkroppen. Eller så kan du drämma till den stackars kattungen i huvudet väldigt målmedvetet och hårt med exempelvis en åra. Naturligtvis i enlighet med Djurskyddslagen, men bara OM..:

3a)
... kattungen (eller varför inte en hundvalp som också är tillåtet) är yngre än nio dagar gammal. Du måste alltså, mitt i all upphetsning som lätt uppstår när man ska dräpa ett försvarslöst litet husdjur, kunna fastslå åldern på gosdjuret för att inte bryta mot lagen. För så kan vi ju inte ha det. Nä, jag menar väl det.

3b)
Enligt Markaryds kommuninspektör för dessa frågor, Maria Rosenkvist, kan denna tillämpning vara möjlig ända fram tills dagen då kattungen fyller 56 dagar. Ehm... eller så ska narkos användas för avlivning när kattungen är 56 dagar gammal eller äldre. Eller hur var det nu? Nåja, är du lika osäker som jag och vill bli klokare så kan du alltid ringa Maria på direktnummer 0433-72058. Ett nummer jag också tog friheten att leta upp åt dig som är pratglad.

4) Är du helt och slätt osäker på det lilla husdjurets ålder, vars rullgardin du snart ska dra ner så är det helt ok att skjuta husdjuret i bakhuvudet på högst tre meters avstånd eller boka tid hos veterinären som plockar fram injektionsnålen som med avlivningsvätskan ska skölja det lilla livet ända fram till himmelns portar. Ungefär så menar Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund, vars nummer är 0707-177325... (yeah, don't we just love Eniro.se?)

5)
Ta den stendöda lilla husdjurskroppen till destruktion eller gräv ner den så den inte drar till sig vilda djurs uppmärksamhet. Detta även för att undvika att lekande barn som inte uppskattar dessa "humana handlingar" hittar kvarlämningarna och får men för livet. Det menar Johan Beck-Friis hos Sveriges Veterinärsförbund. Ja, så begår du en handling på ett "humant sätt" i 5 korta punkter för att avsluta det.

Alltså seriöst, jag som inte ens är speciellt förtjust i katter blir väldigt illa berörd av vad bl.a. Dagens Nyheter och Barometern.se idag rapporterade om. Om att polisen i Kronoberg hade slagit ihjäl ett par övergivna kattungar och sedan halshögg dom för säkerhets skull. Tidigare hade en barnfamilj larmat polisen och vädjat till dem att ta hand om ett par övergivna kattungarna som hade upphittats i skogen. Samma barnfamilj hittade sedan de döda kattungarna livlösa på samma plats i skogen utanför Strömsnäsbruk i Markaryds kommun. Då hade polisen åtgärdat situationen och "tagit hand" om de stackars djuren. Enligt chefsåklagare Kristian Augustsson så finns inga brottsmisstankar, eftersom djuren tycks ha dödats på ett "humant sätt". Jag vågar ju inte ens föreställa mig i min vildaste fantasi hur ett exempel på "icke-human" avlivning skulle se ut...

Polisens agerande uppvisar inte bara dåligt omdöme och rutten omtanke för omgivningen. De brister även med att säkerställa djurens ålder. Vidare så brister de även i sina egna handlingar, för inte nog med att slå ihjäl djuren så halshugger de dom också. Vaddå, finns det olika stadier på hur död man kan bli numera? Nä, naturligtvis inte. De var ju uppenbarligen osäkra på om slagen som utdelades mot djuren utfördes "med sådan precision att det medför[de] omedelbar medvetslöshet och död". Tillvägagångssättet har polisanmälts efter att familjen hittade kattungarna den andra gången efter polisens "humana" agerande. Oavsett om huruvida brott har begåtts eller inte så skadar denna händelse polismyndigheten ur allmänhetens ögon. Utan tvekan. Protestera, ring eller be att få prata med någon lokalt ansvarig på nummer 11414. Själv undrar jag vilken "human" åtgärd polisen i Kronoberg kommer att vidta för att visa en tillstymelse till att vilja återupprätta ett förtroende som naggats i kanten?

Inga kommentarer: