2012-01-07

Ingen "diktatur" i högerns historieböcker

Vad är det för likhet mellan de högst driftiga nya moderaterna och högerregeringen i Chile med Sebastián Piñera i spetsen? De båda ägnar sig åt historieförfalskning.

I Sverige vet vi sedan tidigare hur moderaterna, tyngda av sin skam av att inte ha spelat en tillräckligt bra roll i historien, helt sonika ändrade sin historiebeskrivning med ett pennstreck.

Högerregeringen i Chile verkar vara imponerade över detta och gör en "Reinfeldt". Man har öppnat historieböckerna för de minsta och stryker "diktatur" för att ersätta det med de mindre stötande orden "militärregim". Oppositionen svarar ironiskt med att uttrycka att trots att "det har öron som en katt, kropp som en katt och jamar som en katt så vill man kalla det för en hund".

Och nog är en sak kristallklar: skäms man över sin historia så plocka fram pennan och låt din kreativitet komma fram. Bort med allt som du inte är nöjd med. Man får ju så bättre samvete då. Så känner nog Piñeras högerregim i Chile och så känner nog även Sveriges högerregering... f'låt, högerregim.

Inga kommentarer: