2008-02-25

Rättsrasism?

Är du, precis som jag, invandrare i någon bemärkelse? Ja, då betraktas du som mindre trovärdig och har en sämre rättsäkerhet än den som är svensk sedan generationer tillbaka. Det låter som något som är förlegat och tillhör historien, men så är det inte. Det är verklighet. Idag. Här i Sverige.

Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) kom för några dagar sedan ut med en rapport som många säkerligen har anat. Det råder diskriminering inom rättsväsendet. Bl.a. utlandsfödda betraktas som mindre trovärdiga än etniskt svenskar genom hela rättskedjan. Jan Andersson, BRÅ:s chef, kommenterar rapporten att rättsväsendets myndigheter faktiskt är medvetna om bekymret, men säger samtidigt att diskriminering kan vara svår att komma tillrätta med.

Jag tycker att rapportens resultat är skrämmande. Det kan ju handla om ett legitimt frihetsberövande av en person som erkänns skyldig till ett brott efter domstolsförhandlingar. Att man skulle vara mindre trovärdig som bl.a. utlandsfödd kan ju få den följden att man döms som skyldig och spärras in. Hemskt. Mycket hemskt. Denna rättsrasism existerar idag 2008. Och detta måste få ett slut. Nu!

1 kommentar:

Anonym sa...

Dagens diskrimineringssamhälle har gjort att man går runt och känner sig etnisk. Snacka om att det skapas motreaktioner då och motsättningarna växer fram ännu starkare. Jag tror inte att den nuvarande regeringen kommer att göra nåt åt saken. Men däremot kanske vi kan pressa arbetarrörelsen att ta sig en funderare och göra nånting åt problemet.