2008-04-29

"En skymf mot demokratin"

Härom dagen kunde jag på LO-tidningens nätupplaga ta del av en rapport om en rätt märklig tendens som dessvärre även gjorde sig påmind under min tid som avlönad ombudsman för arbetarrörelsens ungdomsförbund. Jag syftar naturligtvis på ett mer eller mindre "ombudsmannastyre" framför åsikter som framförs av medlemmars demokratiskt valda ombud. Detta är en tråkig tendens som arbetarrörelsen behöver ta itu med för att attrahera fler medlemmar till sin gemensamma folkrörelse. Med ombudsmannastyre dör medlemmars inflytande och benen för en bred folkrörelse slås undan. Och utan aktiva medlemmar dör en rörelse. För att räkna ut den ekvationen behöver man inte ha några högskolepoäng. Lyckligt nog.

En del av mina f.d. ombudsmannakollegor hade en direkt kontrollerande funktion på bekonstad av medlemmars inflytande. Som ung och ideellt engagerad inom politiken för den unga arbetarrörelsen bevittnade jag tveksamma metoder att bedriva personval med och att pengar avsatta för politisk och utåtriktad verksamhet istället blev en valkampanjkassa för en ordförandekandidat. Även informella konstellationer av ombudsmän bildades för att säkerställa en specifik utgång i detta ordförandeval. Det kunde närmast liknas vid ett tidigt västerländskt informationsdepartement som hade som uppgift att styra opinionen mot en viss riktning. Men detta uppdagades och förbundsordföranden som sedermera blev vald fick avgå. Men det är en annan historia. En närbesläktad historia. En historia som förtjänar att förtäljas i detalj. Men det blir en annan gång.

Nu är det intern strid inom IF Metall om valet av en ny avtalssekreterare under kongressen om ca två veckor. Det anmärkningsvärda är att det är avlönade ombudsmän som utövar påtryckning i en personvalsfråga där kongressens ombud fäller den avgörande rösten. Precis som flera folkvalda inom IF Metall påstår i LO-tidningens nätupplaga så är detta en skymf mot demokratin. Nä, skärpning... avlönade ombudsmän ska inte pyssla med personval. Det ska demokratiskt valda ombud på kongressen göra. Mer av interndemokrati och mindre av "ombudsmannastyre", tack!

Inga kommentarer: