2008-04-22

Facket, stora stygga skurken?

Alltför ofta kategoriseras facket som en skurk som frihetsberövar småföretagare som ju är snälla arbetsgivare som ändå betalar ut löner som är avtalsenliga. Den unga borgerligheten skriker sig hesa och hävdar att facket är en förlegad idé i denna frihetens tid. Det har vi sett massor av exempel på. Exempel är överflödiga.

Men vad det samtidigt inte rapporteras om är en annan sida. Dels att avtal inte är ett naturligt fenomen som bara finns av en ren självklarhet, utan är en frukt av att arbetstagare gemensamt organiserar sig och för fram sina intressen. Det andra är avtalspensioner, ob-tillägg och en massa andra grejer som ett kollektivavtal reglerar. För allt handlar inte om lönen. Det är fler saker än lönen som är viktiga för arbetstagare. Men om detta rapporteras det väldigt sällan om i dessa tider när världens massmedia till största delen ägs av borgerliga intressen. Föga förvånande blir ju att nyhetsrapporteringen präglas därefter.

I en undersökning som SVT idag rapporterar om visar att 25% av småföretagarna struntar i att betala in pension till sina anställda. Många unga som jobbar i media, i restaurangbranschen eller med PR drabbas speciellt och det handlar om att arbetsgivarna inte har de kollektivavtal som garanterar pension. Och några år utan avtalspension kan räcka för att det ska slå hårt mot ålderns höst, eftersom det handlar om fem till tio procent av en anställds lön. Det hävdar Länsförsäkringar som låtit göra rapporten.

Kräv alltid kollektivavtal! För din och varandras gemensamma skull och intressen...

Inga kommentarer: