2008-06-03

Franskt arrogans roar

För några dagar sedan bläddrade jag i tidningen och fick läsa en artikel om hur fransk arrogans irriterar EU-kommissionen. Det handlar om eurosamarbetet, där kommissionen kan rikta ekonomiska-politiska rekommendationer till ett euroland som inte har låtit konjunturrensa balansen i sin statliga budget som är ett mål inför 2010.

Frankrike å sin sida hävdar att kommissionen baserat sin rekommendation på felaktiga budgetprognoser, men detta stoppade inte rekommendationen att komma som ett paket på posten.

Kort efteråt föreslog president Sarkozy att Franskrike skulle sänka skatten för bensin och diesel för att mildra effekterna av de höga oljepriserna. Detta svider i kommissionens ögon, eftersom man efterlyser det motsatta.

Och budgetmålet inför 2010 viftar Sarkozy bort med den enkla motiveringen att inhemsk fransk politik har företräde framför eurosamarbetet. Wow, säger jag bara... vill man bara inte applådera mannen, så säg. Och snart tar landet över ordförandeskapet i EU. Hoppas det blir lika roande som det jag läste i tidningen härom dagen... till alla EU-fanatikers förtret. Allez!

Inga kommentarer: